Materiaal

Bookmark and Share Schuifpuien zijn in de volgende materialen leverbaar:

• Aluminium
• Kunststof
• (Hard)hout

Wanneer u een keuze moet maken tussen de verschillende materialen, is het belangrijk om met bepaalde zaken rekening te houden.

Zo verschillen de materialen onderling in onderhoudsvriendelijkheid, isolatiewaarde en—tot op zekere hoogte—duurzaamheid.

Past u regelmatig uw interieur aan of schildert u uw woning wel eens in een andere kleur? Aluminium en kunststof schuifpuien zijn zeer moeilijk te schilderen. Hout daarentegen is simpel overschilderbaar en dus flexibeler aan te passen aan uw smaak.

Uiteraard zorgt ieder materiaal voor een ander aanzicht en effect. Van klassiek tot modern, een schuifpui zal in geen enkel interieur misstaan, wanneer u het voor u best passende materiaal kiest.

Of u nu gaat voor een aluminium, kunststof of (hard)houten schuifpui, ieder materiaal komt met specifieke voor- en nadelen. Hieronder zullen wij de verschillende materialen voor u bespreken.

  HOUT/HARDHOUT KUNSTSTOF ALUMINIUM
Levensduur +/- + ++
Onderhoud - + ++
Prijs € /
Isolatie + + -
Reparatie + - -

Aluminium schuifpui

Aluminium wordt al jaren gebruikt als materiaal voor schuifpuien. Het geeft een heel ander effect dan bijvoorbeeld kunststof of hout. Door de lichte en strakke uitstraling komt de aluminium schuifpui vooral goed tot zijn recht in een moderne woning.

Voordelen

• Levensduur
Aluminium is een duurzaam materiaal en gaat dus lang mee. Doordat aluminium zo sterk is zult u weinig tot geen last hebben van slijtage of beschadigingen.

• Onderhoud
Aluminium vraagt, net zoals kunststof maar in tegenstelling tot hout, weinig onderhoud.

• Gewicht
Aluminium is van de drie beschikbare materialen de lichtste in gewicht. Dit heeft grote voordelen wat betreft de gebruiksvriendelijkheid: het schuiven, openen en sluiten gaat zeer soepel. Dit is vooral voor ouderen een belangrijk detail.

• Brandveiligheid
Aluminium werkt van zichzelf als brandwerend materiaal. Hierdoor hoeft u een aluminium schuifpui geen speciale brandwerende behandeling te geven, wat bijvoorbeeld wel nodig is bij een schuifpui van hout.

Nadelen

• Prijs
Aluminium is over het algemeen een duurdere optie dan hout.

• Reparatie
Aluminium is sterk en zal dus niet snel beschadigen of slijten. Mocht het materiaal toch een beschadiging oplopen dan is dit moeilijk te repareren.

• Kleur
Aluminium is moeilijk te schilderen. Wanneer uw interieur veranderd en u de schuifpui daarop wilt afstemmen zult u een vakman in moeten schakelen.

• Isolatie
Een aluminium schuifpui biedt van zichzelf weinig isolatie. Om de schuifpui toch goed isolerend te maken zijn er vaak extra materialen nodig die de prijs van de schuifpui hoger maken.

Samenvatting

Aluminium komt in een moderne woning het best tot zijn recht. Doordat het materiaal erg stevig en slijtvast is vereist het zeer weinig onderhoud. Mocht er daarentegen toch iets stuk gaan, dan is dit moeilijk te repareren. Ook is aluminium moeilijk overschilderbaar en heeft extra materialen nodig om goed isolerend te zijn. Een aluminium schuifpui hoeft niet speciaal behandeld te worden tegen brand.

Kunststof schuifpui

De opvatting dat kunststof ramen, kozijnen en schuifpuien alleen uit kunststof bestaan is niet helemaal juist. In kunststof profielen bevindt zich een gegalvaniseerde stalen versteviging, die zorgt voor een veilige, gedegen constructie.

Voordelen

• Levensduur
Dit maakt een kunststof schuifpui niet alleen weer- en slijtvast, maar ook zeer gebruiksvriendelijk in het onderhoud. Een kunststof schuifpui heeft namelijk weinig tot geen onderhoud nodig om in goede conditie te blijven doordat het materiaal een zeer lange levensduur heeft.

• Isolatie
Een kunststof schuifpui geeft vrijwel dezelfde isolatie als een houten schuifpui en dus een betere isolatie dan aluminium schuifpuien.

• Opties
Het ander groot voordeel van kunststof is dat dit materiaal uitermate geschikt is voor plaatsing in zowel oude als nieuwe woningen. Ze zijn zowel in strakke, moderne uitvoering als met een klassieke uitstraling verkrijgbaar. U kunt er zelfs voor kiezen voor een houtnerf.
Bij de aanschaf van een kunststof schuifpui heeft u ruime keus in kleur en vorm, maar ook constructie. Zo kan bij een kunststof schuifpui bijvoorbeeld gekozen worden voor tweedelige elementen, maar zijn zelfs vierdelige elementen een optie.

• Veiligheid
Een kunststof schuifpui is veilig. Doordat het materiaal zeer sterk is, is het meteen ook inbraak werend.

Nadelen

• Prijs
Over het algemeen is kunststof duurder dan bijvoorbeeld een houten schuifpui.

• Reparatie
Omdat kunststof zo stevig is, is reparatie over het algemeen moeilijker dan bij een houten schuifpui het geval is. Krassen en andere soorten schade aan het oppervlak zijn moeilijker weg te werken.

• Kleur
Kunststof is moeilijk te schilderen. Het materiaal is in feite niet bedoeld om beschilderd te worden. Wilt u uw schuifpui toch een andere kleur geven dan is schilderen niet onmogelijk, maar de verf zal moeilijker hechten en u zult er dus meerdere malen overheen moeten voordat de dekking voldoende is.

Samenvatting
Een schuifpui van kunststof is stevig, slijtvast en biedt goede isolatie. Daarnaast heeft hij een lange levensduur en is inbraak werend. Wel is kunststof een duurdere optie dan bijvoorbeeld hout en is het moeilijk te repareren of over te schilderen.

Houten schuifpui / hardhouten schuifpui

Hout is het meest gebruikte materiaal voor schuifpuien. Het heeft een karakteristieke uitstraling en is lekker veelzijdig.

Voordelen

• Uitstraling
(Hard)houten schuifpuien zorgen meteen voor een klassieke, natuurlijke sfeer in huis. Om die reden wordt er vooral bij oudere huizen gekozen voor dit materiaal schuifpui. Het zorgt voor een sfeervol geheel tussen huis en tuin of terras.

• Kleur
Hout is uitermate geschikt om te schilderen. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer uw woning van binnen of van buiten van uitstraling veranderd. U schildert uw schuifpui gewoon mee in de gewenste kleur. Zo blijft niet alleen het interieur maar ook het exterieur van uw woning up-to-date.

• Isolatie
Zonder speciale behandeling heeft hout van zichzelf een hoge isolatiewaarde, al kan dit tussen verschillende houtsoorten iets variëren. U bespaart hierdoor in vergelijking met aluminium of kunststof op stook- en isolatiekosten.

• Reparatie
Mocht uw schuifpui beschadiging oplopen dan is dit makkelijk te repareren. Krasjes worden snel weggewerkt met een likje verf.

• Maatvoering
Een houten schuifpui kan precies op maat gemaakt worden.

• Prijs
Over het algemeen is een houten schuifpui goedkoper dan die van aluminium of kunststof. Hardhout is op zijn beurt duurder in aanschaf dan gewoon hout, omdat het een langere levensduur en hogere isolatiewaarde heeft.

Nadelen

• Werking van het hout
(Hard)hout is en blijft een natuurlijk product. Hierdoor kan het voorkomen dat het door vocht of temperatuurverschillen gaat werken of kromtrekken. Dit valt bijna nooit onder de garantie van uw schuifpui. Het is dus aan te raden het hier met de verkoper over te hebben voordat u de schuifpui koopt.

• Onderhoud
Net zoals houten ramen en deuren zal een houten schuifpui regelmatig geschilderd moeten worden. Hierdoor is een houten schuifpui in vergelijking met aluminium en kunststof onderhoudsintensief.