Opties

Bookmark and Share De schuifpui is een ideale manier om snel meer ruimtelijkheid te creëren in huis. De grote ramen en ruime doorgang zorgen voor veel lichtinval en een prachtig uitzicht op tuin, terras of balkon. Om hier optimaal van te kunnen genieten heeft u de keuze uit verschillende opties om uw schuifpui aan te passen aan uw woning en stijl.
Veel aanbieders in schuifpuien bieden naast de standaard materialen ook extra’s om uw schuifpui te verfraaien. Zo kan een kunststof schuifpui worden uitgerust met een zogenaamde houtnerf om het effect van hout te creëren. Een combinatie van hef- en kieponderdelen is ook mogelijk. U kunt zo ver gaan als u zelf wilt en uw schuifpui zelfs uitrusten met ingebouwde verlichting, zowel aan de onder, boven als zijkant.

Afmetingen

• Breedte
De maximale breedte van een schuifpui is afhankelijk van twee factoren: het type schuifpui en het materiaal.
De maximale overspanning van een kiepschuifpui is 3 meter. Grotere oppervlakten maken de pui te zwaar om te schuiven en ook de rails zijn daar niet voor geschikt. Door de aanzienlijke hoeveelheid belasting van het framewerk is deze constructie vooral geschikt met een aluminium schuifpui.
De hefschuifpui kan tot een totale grootte van 6 meter worden geïnstalleerd. Maximaal 3 meter daarvan kan open en dicht geschoven worden.
Een combinatie van systemen kan uitkomst over grotere oppervlakten bieden. Zo kan bij bijvoorbeeld een kunststof schuifpui gekozen worden voor tweedelige elementen, maar zijn ook vierdelige elementen een optie. Een houten schuifpui kan op zijn beurt precies op maat gemaakt worden. Overleg met uw leverancier wat de mogelijkheden zijn.

• Hoogte
De hoogte van een schuifpui is afhankelijk van de maximum hoogte van het glas en de mogelijkheden van uw woning. Vraag uw leverancier naar de mogelijkheden.

• Diepte
De diepte van uw schuifpui is afhankelijk van het materiaal. Een houten schuifpui heeft een andere diepte dan een kunststof schuifpui met ingebouwd stalen frame. Ook de dikte van het glas telt mee. Enkel glas is vanzelfsprekend minder diep dan dubbel of HR glas. Ook het gebruik van eventuele isolatiematerialen kan een schuifpui meer of minder diep maken.

Afwerking

• Schilderen?
Een schuifpui schilderen is een ideale manier om deze aan uw woning aan te passen. Een houten schuifpui is hier uitermate geschikt voor. Kunststof en aluminium zijn echter moeilijk te schilderen. Aluminium zult u door een vakman moeten laten behandelen, kunststof is in zijn geheel niet bedoeld om geschilderd te worden. Wilt u de kleur van uw kunststof schuifpui toch veranderen, dan zult u er meerdere malen overheen moeten omdat de verf slecht zal hechten.

• Binnenafwerking
Na montage van de schuifpui begint de binnenafwerking. Meestal worden hier volschuim PVC profielen voor gebruikt. De afwerking is maatwerk en afhankelijk van uw woning en de oorspronkelijke situatie. Als u wilt kan hier ook MDF (hout) voor worden gebruikt. Dit wordt met name gedaan bij vooroorlogse woningen met als voordeel dat de maatvoering en toepassing extra flexibel zijn. Het MDF wordt onbehandeld geplaatst en moet dus door u zelf of een vakman worden geschilderd.
Bepaalde leveranciers kunnen als extra optie ook boven, zij- en onder verlichting in uw schuifpui installeren. Hiermee is de schuifpui meteen sfeervol verlicht en zijn de spotjes netjes weggewerkt.
Daarnaast kunnen er in het raam kruisroedes geplaatst worden (binnen en/of buitenzijde). Het glas wordt zo opgedeeld in kleinere ramen en geeft een karakteristieke uitstraling.

Kleuren
Schuifpuien zijn in diverse kleuren leverbaar, vaak op afstemming met de kleur van uw woning. Kunststof en aluminium zullen, eenmaal in een bepaalde kleur geleverd, moeilijk te schilderen zijn. Hout is zeer makkelijk overschilderbaar en dus flexibeler wanneer u de kleur eens wilt veranderen. Ook het hang- en sluitwerk kan geleverd worden in de kleur van de pui. Vraag hiernaar bij de leverancier.

Isolatie

Een schuifpui bestaat voor het grootste gedeelte uit glas. De keuze in glassoort is dus van invloed op de isolatie van uw woning. Enkel glas heeft een lage isolatiewaarde. Dubbel en HR-glas bieden de beste isolatie en zullen over de lange termijn helpen uw stookkosten laag te houden en zo de investering terug verdienen.
Naast het glas moet ook de ruimte tussen de schuifpui en gevel opgevuld worden met isolatiemateriaal. Belangrijke voorwaarde is dat de schuifpui goed tegen de gevel gemonteerd is.
Ook kozijnen hebben een isolatiewaarde. Hout en kunststof isoleren beter dan aluminium. Aluminium schuifpuien hebben vaak extra isolatiemateriaal nodig, omdat aluminium op zichzelf slecht isoleert. Tegenwoordig zijn er ook aluminium kozijnen met een zogenaamde thermische onderbreking. Op die manier halen zij dezelfde isolatiewaarde als hout en kunststof.

Verwarming

In de meeste huizen worden radiatoren onder het raam geplaatst. Wanneer uw schuifpui is geplaatst zou het natuurlijk jammer zijn als daar een grote radiator voor blijft staan. Er zijn verschillende manieren om deze weg te werken.

• Raamradiatoren
Heeft u maar weinig ruimte over dan is een raamradiator een goede optie. Deze radiatoren zijn maximaal 20 cm hoog en zijn in verschillende kleuren en modellen verkrijgbaar. Op deze manier past de radiator beter bij uw interieur, neemt hij minder ruimte in beslag en valt dus minder op.

• Convectorput
Wanneer u helemaal geen verwarmingselement in het zicht wilt hebben is de convectorput de ideale oplossing. De smalle putten worden in de vloer ingebouwd en afgewerkt met een fraai uitziend rooster, bijvoorbeeld van hout. Doordat het rooster op dezelfde hoogte als de vloer kan worden geïnstalleerd, geeft deze manier van verwarmen een fraaie afwerking.
In de put is een convector gemonteerd die zuurstof aanzuigt, opwarmt en weer terugvoert. De convectorput bestaat uit een bak in de vloer welke door middel van een tussenschot in tweeën is verdeeld. In het ene deel wordt de lucht aangezogen, het andere deel warmt het vervolgens op en stuurt het terug de kamer in. Het element heeft zeer weinig water nodig waardoor de kamer snel opwarmt.

Glas en ramen

• Dubbel en HR-glas.
HR-glas staat voor hoog rendement glas. Zowel dubbel als HR-glas isoleren beter dan enkel glas en bieden dus meer comfort. Doordat u bespaart op stookkosten verdient de investering zich vanzelf weer terug. De verschillende typen dubbel glas zijn
  
   •    Gewoon dubbel glas
   •    HR-glas
   •    HR+ glas
   •    HR++ glas
   •    HR+++ glas (drievoudig glas)

Bestaan uw ramen uit enkel glas maar zijn de kozijnen nog niet aan vervanging toe? Zelfs dan kan het installeren van dubbel of HR-glas al rendabel zijn. Ook de subsidie op woningisolatie kan voordelig uitpakken.

Onder isolerend glas worden alle typen glas gerekend die betere isolatie bieden dan enkel glas. Er zijn verschillende soorten isolerend glas te koop, bestaande uit twee of drie glasplaten. Tussen deze glasplaten bevind zich ruimte, de zogenaamde spouw. Naast gewoon dubbel glas wordt er tegenwoordig ook vaak gebruik gemaakt van dubbel of drievoudig HR-glas (HR++ en HR+++).

• Isolatie
In de spouw van gewoon dubbel glas zit droge lucht. Tussen HR++, HR+++ en de meeste HR+ ramen zit een edelgas. Deze gassen isoleren beter dan droge lucht. Welk soort glas een venster is staat tussen de glasplaten in vermeld. Aan de binnenkant van alle HR glassoorten bevindt zich een speciale coating om de isolatie te verbeteren. Deze coating weerkaatst warmte en laat zonlicht grotendeels door.

Om er achter te komen of het glas in uw kozijn een coating heeft, kunt u zelf een simpele test uitvoeren. Houd, wanneer u binnen bent, een aansteker ongeveer tien centimeter van het raam. U ziet het vlammetje meerdere keren gereflecteerd in de ruit. Wanneer het glas een coating heeft, zal het tweede of derde vlammetje een afwijkende kleur zijn, meestal blauw of roze.

Het grootste voordeel van dubbel glas is de isolatie waarde. Hierdoor hoeft u minder te stoken en dat scheelt in portemonnee en milieu. HR++ glas zorgt al snel voor gemiddeld €250 voordeel op de jaarlijkse energierekening. 
Enkel glas wordt niet gebruikt in schuifpuien, omdat dit te onveilig is. Wanneer u op zoek bent naar extra veiligheid (bijvoorbeeld wanneer u kinderen in huis heeft) is er ook speciaal, extra dik, veiligheidsglas verkrijgbaar.

• Kosten
Gaat u voor gewoon dubbel glas, of investeert u in het duurdere, maar meer rendabelere HR-glas? Het is daarbij raadzaam rekening te houden met de subsidieregelingen die voor u van toepassing kunnen zijn. De kosten van isolerend glas gaan namelijk omlaag als u gebruikmaakt van lokale en landelijke subsidieregelingen. Meer informatie vind u op de website van Milieu Centraal [http://www.milieucentraal.nl/themas/thema-2/geldzaken-en-milieu/financiering-energie-besparen/subsidie-woningisolatie ].


Sloten en beveiliging

• Soorten sloten
Voor schuifpuien zijn er verschillende sloten verkrijgbaar, bijvoorbeeld oplegsloten, insteeksloten of barrièrestangen. Deze zorgen voor extra veiligheid.
Een oplegslot is verkrijgbaar in twee varianten: met penvergrendeling of haakschoot. In het eerste geval wordt de schuifdeur vergrendeld met een massieve pen. Deze gaat de onder en bovendorpel in en zet de deur vast.
De haagschoot is opgebouwd uit een sluitkom die op het kozijn wordt geplaatst. Twee haken vallen in deze sluitkom en vergrendelen de schuifpui.
Insteeksloten zijn voorzien van zo’n haakschoot en kunnen aan beide zijden van de schuifpui worden bediend.
Insteeksloten kunnen worden geplaatst met een cilinder die gelijksluitend is aan de rest van uw sloten, waardoor u dezelfde sleutel kunt blijven gebruiken.
Wanneer een opleg- of insteekslot niet op uw schuifpui geplaatst kan worden, is de barrièrestang een oplossing. Deze stang plaatst u tussen de schuifdeur en het vaste kozijn of de muur en wordt vergrendeld met een sleutel.

• Keurmerken
Het SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) keurmerk is speciaal in het leven geroepen voor hang- en sluitwerk dat bestand is tegen inbraak. Dit keurmerk geeft aan dat de beveiligingsproducten getest zijn tegen inbraak. Het SKG werkt met drie verschillende categorieën:

*   1 ster: standaard inbraakwerend kozijn
Het hang en sluitwerk krijgt het SKG keurmerk met 1 ster wanneer het  tijdens een test drie tot vijf minuten heeft standgehouden tegen een inbreker met eenvoudig gereedschap. Voorbeelden hiervan zijn schroevendraaiers, breekijzers of boormachines. Dit hang- en sluitwerk wordt ‘standaard inbraakwerend product’ genoemd.

**   
2 sterren: zwaar inbraakwerend kozijn
Beveiligingsproducten die tijdens de test vijf tot tien minuten standhouden tegen een inbreker met uitgebreider gereedschap krijgt het SKG keurmerk met twee sterren. Dit hang- en sluitwerk wordt ‘zwaar inbraakwerend product’ genoemd.

***    3 sterren: zeer zwaar inbraakwerend kozijn
Wanneer het hang- en sluitwerk het minstens tien minuten volhoudt tegen inbrekers met uitgebreid en zwaar gereedschap, krijgt het een SKG keurmerk met drie sterren. Hierbij geldt wel dat naast het slot, de cilinder en de scharnieren ook het kozijn zelf behoorlijk stevig zal moeten zijn.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) biedt huiseigenaren informatie en tips over het inbraakveilig maken van uw woning. Bij dit keurmerk zijn bedrijven aangesloten die inbraakpreventie en inbraakveilige producten verkopen. Hang- en sluitwerk wat het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft gekregen herkent u onder andere aan het SKG logo. Zoekt u een PKVW-bedrijf bij u in de buurt, kijk dan op www.politiekeurmerk.nl.