Schuifpui typen

Bookmark and Share Een schuifpui is een kozijn wat door middel van een kiep- of hefmechanisme open geschoven kan worden en zo fungeert als deur. Een schuifpui is hoofdzakelijk gemaakt van glas en is in allerlei soorten, maten, en materialen verkrijgbaar, zoals (hard)hout, aluminium en kunststof.

In de zomer vormt een schuifpui een comfortabele toevoeging aan uw woonkamer en tuin, waarmee u al gauw de sfeer van buiten naar binnen kunt halen en uw dagelijkse leefruimte aangenaam vergroot.

Tijdens de wintermaanden zorgt de isolerende werking van het dubbelglas ervoor dat de kou buiten blijft, maar laat tegelijkertijd de winterse zonnestralen binnen om uw huis aangenaam te verwarmen.

Schuifpuien zijn erg onderhoudsvriendelijk. Schoonmaken gaat erg gemakkelijk en ze zijn verkrijgbaar met alle soorten dubbel glas.

Bovendien levert een schuifpui in veel gevallen aanzienlijke ruimtebesparing op. Doordat een schuifpui niet naar binnen of naar buiten keert hoeft u daar dus ook geen rekening mee te houden bij het inrichten van uw (woon)kamer.

Schuifpuien worden in verschillende soorten en maten aangeboden. Welk type schuifpui voor u de beste keuze is, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo kunnen de gewenste afmetingen een rol spelen in de keuze tussen een kiep- of hefschuifpui.

De kiepschuifpui


Zoals de naam al doet vermoeden werkt een kiepschuifpui met een zogenaamd kiep-mechanisme. Met behulp van dit mechanisme kunt u het kozijn van de schuifpui een stukje naar u toe bewegen en in die stand vastzetten.

Bij een schuifpui ligt het kantel en kiep principe wat genuanceerder dan bij een raam. Veel schuifpuien moeten namelijk een beetje gekanteld/gekiept worden om te kunnen worden geopend. Het woord "kantel" heeft bij een schuifpui betrekking op het mechanisme dat er voor zorgt dat de pui in gesloten toestand, toch gekanteld kan worden. Wanneer u de schuifpui weer sluit zorgt een kiepschuifpui voor uitstekende tochtwering.

Een kiepschuifpui heeft een belangrijk bijkomend voordeel ten opzichte van een standaard schuifpui. U kunt de pui net als bij een raam–in gesloten toestand–simpel op een kier zetten. De schuifpui kantelt doorgaans boven, zodat de kier dus ook boven zit. Dit is niet alleen handig om te ventileren, maar ook een zeer veilige manier om frisse lucht binnen te laten.

Op deze manier zorgt de schuifpui voor voldoende ventilatie van de ruimte waarin hij zich bevindt. Tegelijkertijd word huisdieren de mogelijkheid ontnomen naar buiten te glippen en kunnen onbekenden niet zomaar bij u naar binnen wandelen. De schuifpui kan namelijk in de ventilatiestand op slot gezet worden. Hierdoor kunt u onbezorgd gebruik maken van de voordelen van uw schuifpui.

Naast een kiepfunctie kan dit type schuifpui ook naar links of rechts geschoven worden. Daarmee verandert de schuifpui van ventilatiemechanisme in deuropening. In veel gevallen kan met een kiepschuifpui een grotere doorgang gecreëerd worden dan met traditionele deuren mogelijk is. Bovendien hoeft ook hier geen rekening te worden gehouden met het naar binnen of buiten draaien van de deur.

De kiepschuifpui bestaat vrijwel geheel uit glas en zorgt naast een ruimere en meer praktische doorgang al snel voor enorme winst op het gebied van lichtval, in het bijzonder in de kamer waar de kiepschuifpui is geplaatst.

De toepassing van een kiepschuifpui is tot op zekere hoogte beperkt. De maximale overspanning van een kiepschuifpui is 3 meter. Installatie over grotere oppervlakten zal ervoor zorgen dat de pui te zwaar wordt om te schuiven en ook de rails zijn daarvoor niet geschikt. Deze constructie vraagt veel belasting van het framewerk en is daarom vooral geschikt bij een aluminium schuifpui.

De kiepschuifpui is volledig krukbediend, zowel in de kiep als de schuifstand. Afhankelijk van uw wensen zijn ze verkrijgbaar in enkele of dubbele uitvoering en heeft u de optie om een bovenlicht te laten installeren.

Heeft ventileren voor u de prioriteit, dan is de kiepschuifpui voor u de beste keus.

De hefschuipui

Een hefschuifpui wordt vooral gebruikt bij grotere ramen. Dit maakt de hefschuifpui dus zwaarder in uitvoering.

Het mechanisme werkt daarom met een handvat in de vorm van een hendel, wat ondanks het gewicht zorgt voor een vaak soepelere bediening dan die van een kiepschuifpui. Dit handvat bevindt zich aan de binnenkant van de schuifpui en kunt u draaien om zo de pui open en dicht te doen. De zware, solide constructie zorgt bovendien voor uitstekende warmte- en geluidsisolatie.

De hefschuifpui kan tot maximaal twee keer zo groot geïnstalleerd worden als het type met het kiepmechanisme, tot een totale grootte van 6 meter. Maximaal 3 meter daarvan kan open en dicht geschoven worden.

Een aanzienlijk voordeel hiervan is dat u de schuifdeur in veel verschillende standen kunt gebruiken. Zo heeft u de vrijheid zelf de grootte van de opening of ventilatiekier te bepalen. Uiteraard kan het schuifbare deel van de hefschuifpui ook volledig open gezet worden voor optimale ventilatie en het creëren van een royale doorgang.

Daarmee is dit meteen ook het grootste voordeel van de hefschuifpui, u kunt er namelijk alle kanten mee op. Een hefschuifpui over de gehele breedte van uw woning is vrijwel geen probleem. Dit kan in combinatie met één of meerdere schuifbare delen, boven en zij verlichting.

De hefschuifpui is zeer gebruiksvriendelijk. Door het hendelmechanisme en de soepele bediening is dit type schuifpui uitermate geschikt voor gebruik door kinderen en ouderen. Vaak zijn hefschuifpuien zelfs met 1 vinger te bedienen en kosten dus zeer weinig kracht bij het open en dicht schuiven.

Daarnaast hebben hefschuifpuien altijd een zogeheten lage instap. Dit betekent dat de drempel (waarin zich de schuifrails bevinden waarover het kozijn beweegt) van de schuifpui vrijwel even hoog is als de aanliggende binnenvloer. Dit ziet er van binnen en buiten uw woning niet alleen mooier uit, maar is voor mensen die veel naar binnen en naar buiten lopen ook een vele malen praktischer en veiliger optie.

Naast de bekende, traditionele houten uitvoering zijn hefschuifpuien eveneens in aluminium als kunststof verkrijgbaar, alsmede met alle soorten dubbel glas.